30 Tem 2009

ne güzel adamdır şu yılmaz özdil

takip ettiğim nadir yazarlardandır yılmaz özdil. gayet akıcı bir anlatımla, sadelikle anlatmak istediğini şakkadanak ve insanları etkileyerek anlatır.. oldukça iyi tespitleri vardır. severim çok..

bugün gene yazmış yazacağını. hardal'ın facebookundan gördüğüm kadarıyla herkes bu yazıyı paylaşıyor, hakkında yorum yapıyor. ben de yazıyı buraya koyayım, blogger üzerinden yazıyı yorumlayalım istedim.



İşte o yazı:


Metalci selamı...


Soruyorlar devamlı...

"Başbakan’a metalci selamı verdikleri için, devlet büyüğüne saygısızlıktan gözaltına alınan gençleri herkes yazdı, sen niye yazmıyorsun?"


*

Birincisi...

*

"Rakçıyız, sertiz" filan diye atıp tutan yazarları alay konusu yapmak istemem ama... İngilizcede "şeytan boynuzları" adı verilen o selamın hakaretle, saygısızlıkla alakası yoktur. Aksine, bizdeki nazar boncuğu gibi batıl inançtır, kötülüklerden korunmak için kullanılır. Bu selamı rock kültürünün sembolü haline getiren İtalyan kökenli Amerikalı efsane Ronnie James Dio’nun, babaannesinden öğrendiği bir harekettir. "Tanrı seni korusun" manasındadır.

*

İkincisi...

*

Ronnie James Dio, bugün 67 yaşında... Black Sabbath üyesiyken, 1979’da, bu selamı ilk kullanıp dünyayı sarstığında, bizim Başbakan imam hatipten yeni mezun olmuştu... E makam arabasında Cengiz Kurtoğlu’nun kasedini dinleyen başbakanın, Ronnie’den Monnie’den haberi olmayacağına göre, muhtemelen kurt işareti yapan ülkücüler sanmıştır o metalcileri.

*

Üçüncüsü...

*

Okuyorum haberleri.

Gözaltına alınan metalci gençler, "Biz o işareti protesto için yapmadık, yanlış anlaşıldık, haksızlığa uğradık, polisler kaba davrandı, nezarette psikolojimiz bozuldu" falan diyorlar.

*

Yani, ben de medyadaki rakçı abileri gibi onlara sahip çıkmak, haklarını savunmak isterdim ama... Salya sümük ağlayan metalci olur mu kardeşim?

*

Belli ki, otorite karşısında eğilmeyen bükülmeyen Ronnie’den senin de haberin yok... Cem Karaca’dan da mı yok? Malvarlığına el konulan, 200 yıl hapis cezasına çarptırılıp, vatandaşlıktan atılan ama, zulme teslim olmayan Cem Karaca... Ya Edip Akbayram? Cunta tarafından vebalı muamelesi yapılan, işsiz bıraktırılan, evine ekmek götürebilmek için alyansını bile satmak zorunda kalan ama, onurunu satmayan Edip Akbayram... Madem rock’çısınız, hiç mi bi şey öğrenmediniz onlardan? Erkin Koray? "Ben bu sistemi reddediyorum" diyerek, kızını okula göndermeyen, evinde kendisi eğiten Erkin Koray... Başbakanmış, milli eğitim bakanıymış, YÖK Başkanı’ymış kazır mı? Moğollar, Dadaşlar, Kurtalan Ekspres... Neler çektiler... "Devlet bize baskı yapıyor" diye zırıl zırıl ağladıklarını gördünüz mü hiç? Toros gibi, Tendürek gibi, Erciyes gibi, yalçın dağlar gibi ayaktalar hálá... İstedikleri kadar üstlerine gitsinler, geçit vermediler.

*

Demem o ki...

Rock özgürlüktür, bedeli var.

*

İki tane polisten tırsıyorsan, alt tarafı 3 saat içerde yatmaktan ödün patlıyorsa, burnuna niye haşin çocuklar gibi zincir taktın Allah aşkına? Git, Serdar Ortaç dinle.


-----------------------

her yazdığı konuda olduğu gibi bunda da oldukça iyi bir tespit var. Metalci adamdan sulugöz şakir olur mu diyor yılmaz özdil..

şimdi ben size soruyorum? heryerde ben sertim ben çok asiyim diyen metalcilerin(ya da en azından metalci diye bilinenlerin) korkak olması normal midir? adamların çizdiği sert imajı biz mi yanlış anlıyoruz yoksa??

yorumlarınızı bekliyorum..


not: kesinlikle sulu göz olmalarını tercih etmem :) düşünsenize 3-5 metalci toplaşmış ağlıyo :D

12 insan evladı "Durun siz kardeşsiniz!" demiş:

Adsız dedi ki...

her metalci işareti yapan metalci midir diye sormak lazım bu bir.

ikincisi o bahsettiği sanatçılar belli bir olgunluğa erişmiş insanlar. Burada nezarete atılanlar ise en fazla 18 yaşında falandır. tam yaşlarını bilmiyorum.

ayrıca ben bitanesinin yazısını ekşi sözlükte okudum. adam hiç zırlanmamıştı. sadece yapılan haksızlığı gözler önüne sermek istemişti. Ki yaptıkları psikolojilerini bozmaktan başka bir şey değildi oradaki polislerin. sen metalci selamı veriyor diye adamı tutuklayıp sonra da herkesin gizli oy kullanma hakkı olan bir ülkede kime oy verdiğini sorgulayarak öğrenme çabasına girersen, sırf o işareti yaptılar diye cumhuriyet mitingine katılıp katılmadıklarını sorarsan adam bir yerden sonra "noluyo lan? alt tarafı metalci işaretiydi aq" der. Onun dışında böyle bir şey yüzünden 1 gece nezarethaneye atılmak hiç de hoş değil. ayrıca bu kişilerin arasında bir bayan var. ne kadar asiyim dese de, bir bayanın daha duygusal ve olaylardan daha kolay etkilenen bir yapıya sahip olduğunu hepimiz biliyoruz sanırım.

Sanırım yazar metalci/rockçı terimini 80lerde asker ve ülkücü faşistlere karşı çıkan sanatçılarla bir tutuyor.

başbakanın bilmemesi falan doğrudur da, çocukların üzerine gitmesi saçma olmuş bence.

bu da benim görüşüm ^^

...camenta... dedi ki...

ben insanların benimsediği ideolojilerin hakkını vermesinden yanayım.

ayrıca dediğine hak veriyorum önce her metalci işareti yapan metalcimi onu bi sorgulamak gerek. çünkü bunu yapanların bir çoğu da kendini öyle tanımlıyor, öyle sanıyor.

Haspam işte! dedi ki...

eğer Erkin Koray, Cem Karaca gibi üstadlara metalci diyeceksek, bu zibidileri öncelikle kenarda tutmak gerek.Eğer onlar metalciyse, bu üstadları ayırmak gerek.Gerçek metalci "ben asiyim, rockçıyım, sertim, şuyum buyum." diye geçinir mi yaf! Bence biz her şeyi olduğu gibi bu "metalci" olmayı da baya bir yanlış anlamışız.Yani bizim toplumun kökeninde bu sorun var zaten, örnek aldığımız insanları/ülkeleri/grupları/toplumları işimize geldiği gibi çevirip öyle algılıyoruz, yanlış algılıyoruz!

Her rockçıyım, metalciyim diyen, siyah giyinip ortalığa atılan metalci olsaydı, metalcilerden geçilmezdi, ki naylon metalci çok fazla.Neyse şimdilerde emo, punk munk çıktı, en azından metalciyim diye dolanmıyorlar sadece. :)

can dedi ki...

akp metalcı acılımına gıdıyormus.:D

erkan bal dedi ki...

18-19 Yaşında çocuklar idealleri uğruna asıldı bu memlekette. karşı çıktığın şeyin karşısına ne koyabiliyorsun değer olarak o önemli gerisi modadır, takıntıdır. çorabının tişörtünün rengini parise göre değiştiren ab taklitçiliğidir. gidiyon mu dağ başlarında bi köye, sokakta ağlayan bi çocuğun sümüğünü sildin mi hiç gözyaşlarına ortak olarak... baba parasıyla burnuna halka taktırıp hevy selamı çaksan nolcak, götürürler merkeze. götürüyorlar da nitekim...

Adsız dedi ki...

Senin bir yılmaz özdil okuru olduğunu tahmin etmeliydim. iki satır okumaktan çekinenler yılmaz özdil'i takip ediyor, çünkü adam bir satır yazıyor. bu bir seçim değil tam olarak, bir çeşit zorunluluk. :)

LoLLa dedi ki...

Mimmmmmm mim pls pls ;))

...camenta... dedi ki...

hepinizin görüşleri için teşekkür ederim ancak cevap vermek istediğim tek bi kişi var o da kendini adsız olarak seçmiş kişilik.

şimdi cicim sen benim 2 satır okumaktan çekindiğimi ne biliyosunda bana bok atıyosun? ben yeri gelir ekonomi sayfalarını da okurum çatır çatır.. oktay ekşi de okurum.. bekir coşkun da.. hayır okumasam bile bu neyi değiştirir ona bi bakmak lazım. 2 satırda anlattıklarını sen 2 sayfada anlat ben seni de okurum. yılmaz özdil okumam da zorunluluk değil. gazete okumuş gibi yapayım en azından yılmaz özdil okuyum demiyorum. ve cidden desem bile bu benim problemim olur. seni germemeli şekerim.

Adsız dedi ki...

seni çok iyi tanıyorum canım, ciğerim, kuzu sarmam. yılmaz özdil türkiye'nin en kolaycı, en bilgisiz, en slogansever yazarıdır. kaale alınması, yazılarına göz gezdirilmesi dahi bir talihsizliktir, bir zavallılıktır.

öyle bir adamın ülkemde "yazar" olarak addedilmesi dahi dünyanın ne kadar gerisinde olduğumuzu göstermesi açısından anlamlıdır.

benim yazdıklarım sana fazla gelir, sen özdil'i okumaya devam et.

...camenta... dedi ki...

hayır kimsin de beni tanıdığını iddia ediyorsun çok merak ettim..

aman koy şeyine rahvan gitsin, seninle mi uğraşıcam. kimseye kendimi ispatlamak zorunda değilim BEBEĞİM.

...camenta... dedi ki...

AYRICA:
küfretmek istemiyorum anlıcağın dilden yazıcam.
benim babam gördüğüm en bilgili en okur en ufku geniş insandır. o da yılmaz özdil okur.
sen gelip de babama zavallı dersen orda işler değişir.

bence sen ali ata bak'da kalmışsın şekerim. yılmaz özdil'in yazılarının kolay ama vurucu oluyo olmasını çözememişsin. hadi ciao!!!

...camenta... dedi ki...

yazıyor efendim durduramıyoruz:

yiyosa hesabından gir yaz düşüncelerini kim olduğunu ben de anlayayım bi..